Споделете

При 80% от хората по света нивата на омега-3 са под кардиопротективните

Проучване от 2020 г., публикувано в Mayo Clinic Proceedings, предоставя цялостен анализ на ролята на дозировката на омега-3 върху сърдечносъдовата профилактика. Задълбочен преглед на 40 клинични изпитвания, този мета-анализ предоставя доказателства за ползата от консумацията на повече EPA (ейкозапентаенова киселина) и DHA (докозахексаенова киселина) омега-3 мазнини. Изследването заключава, че приемът на EPA и DHA омега-3 е свързан с намален риск от коронарна болест на сърцето (причина за 7,4 милиона смъртни случая в световен мащаб всяка година) и намален риск от миокарден инфаркт ,включително фатален миокарден нифаркт . По-конкретно, проучването установи, че добавянето на EPA+DHA е свързано със статистически значимо по-нисък  риск от:

  • Фатален инфаркт на миокарда (35%)
  • Инфаркт на миокарда (13%)
  • Сърдечносъдови инциденти (10 %)
  • Сърдечносъдова смъртност (9 %)

Освен това изследователите установиха, че сърдечносъдовите ползи се увеличават с повишаване на дозата: допълнителни 1000 mg EPA и DHA на ден допълнително намаляват риска от сърдечносъдови заболявания (5,8 %) и инфаркт (9,0 %). Проучването разглежда дози до 5500 mg/ден.

Това изследване потвърждава резултатите от по-ранен мета-анализ от Harvard School of Public Health, публикуван през есента на 2019 г., който разглежда влиянието и значението на дозировката на EPA и DHA, използвайки 13-те най-големи клинични проучвания.

Публикацията  в Mayo Clinic Proceedings обхваща повече от три пъти повече проучвания, което представлява съвкупността от доказателства до момента и включва повече от 135 000 участници в проучването.

Според съавтора и кардиолог Карл Лави, доктор по медицина: „Проучването подкрепя идеята, че приемът на EPA и DHA допринася значително за подобряване на кардиопротекцията. В допълнение към консумацията на мазна риба, трябва да се обмислят ползите от добавките с омега-3, които ще  помогнат да се постигне общ дневен прием от 1000 до 2000 mg като сравнително достъпен и високо ефективен начин за подобряване на здравето на сърцето

БЪДЕТЕ ИНФОРМИРАНИ

Абонирайте се за нашия безплатен бюлетин